Ceyport Limanı’nda Kapasite Artırım Başvurusu Tartışma Yarattı
TEKİRDAĞ’daki Ceyport Limanı’nda kapasite artırımına ilişkin verilen ÇED olumlu raporunun, yapılan başvuru üzerine mahkemece iptal edilmesinin ardından, Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Tekirdağ Şubesi, şirketin yaptığı başvuruya basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Kapasite artırımı Bakanlıkça değerlendiriliyor. gösterdi.
Ceyport Tekirdağ Uluslararası Liman İşletmeciliği tarafından yürütülmesi planlanan ‘liman kapasite artırımı’ projesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen olumlu ÇED kararının iptali için TMMOB Tekirdağ temsilciliği tarafından açılan davada, Tekirdağ İdari Müdürlüğü Mahkeme iptal kararı verdi. Tekirdağ Valiliği, karara rağmen kapasitesi artırılmaya devam eden liman hakkında geçtiğimiz Aralık ayında Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğunu açıklamıştı. Valilikten yapılan açıklamada, “Mahkeme kararının tebliğ tarihinden itibaren müdürlüğümüzce yapılan incelemelerde, iptal edilen ÇED olumlu kararına istinaden alanlarda çalışmaların devam ettiği tespit edildikten sonra faaliyet tekrar durduruldu. Karar verilmiş, aynı zamanda Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştu. ÇED mahkeme kararıyla iptal edilmişti.” “Karara esas olan dolgu ve inşaat faaliyetlerinin yapılıp yapılmadığı 22 Aralık 2022 itibarıyla günlük kontrollerle takip ediliyor.”
FİRMA YENİDEN BAŞVURDU
Aradan geçen sürede Ceyport, kapasite artırımı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yeniden başvuruda bulundu. Bakanlık, başvuruyu İnceleme ve Değerlendirme Komisyonuna (IDK) aktararak başvuru sürecini başlattı. TMMOB Tekirdağ Uyum Komisyonu, değerlendirilen başvuruya tepki gösterdi.
TMMOB Tekirdağ İl Temsilcisi Cemal Polat, Süleymanpaşa ilçesi Hasan Ali Yücel Meydanı’nda yaptığı basın açıklamasında, konuyu daha önce başvurdukları mahkemenin geri dönülemez şekilde yürütmenin durdurulmasına karar verdiğini söyledi. Polat, “Maalesef yine hukuksuz bir şekilde bakanlıkta İDK toplantısı yaparak bunu yasallaştırmaya çalışıyorlar. O dönem Tekirdağ Valiliği’ne, Büyükşehir Belediyesi’ne, Süleymanpaşa Belediyesi’ne, İl Çevre Müdürlüğü’ne şikayette bulunmuştuk. , Kentleşme ve İklim Değişikliği, bu karar doğrultusunda “Bir duyuru yaptık. Ancak şu ana kadar herhangi bir önlem alınmadı” dedi.
‘EN BÜYÜK SORUN TEHLİKELİ ATIK’
Planda limanın herhangi bir genişletme veya genişletme projesinin bulunmadığını belirten Polat, “Özellikle buradaki en büyük sorun tehlikeli atıklardır. Gemilerden alınan atıklar, silaj atık yağları, kirli sıvı atıklar, atık su, çöp, egzoz gazı , gemi temizlik artıkları ve bu atıklar Süleymanpaşa’ya gönderiliyor Belediye ve TESKİ kanalizasyon sınırına verileceği belirtildi ancak bu proje konusunda bu kurumlar arasında ne yazık ki bir anlaşma yok.Daha önce de belirtmiştik, belli ki Söz konusu tesisin üretim aşamasında ve işletme aşamasında ekolojik etkilerin olacağı, 71 bin 200 metrekarelik dolgu alanının imalat aşamasında bölgeden dolgu malzemeleri temin edilmesi nedeniyle ekolojik etkilerin olacağı da bir gerçek. dolgu alanı dışında da olumsuz etki yaratacak.Kentsel yerleşim alanı içinde yer alan bu projenin kimyasal depolamayı amaçlaması nedeniyle yaşam hayatını da etkileyeceği biliniyor.Aslında bunun gibi pek çok şey var. Bunlar kimyasal kokular, gürültü kirliliği, insanların sağlıklı çevresel yaşam haklarıdır. yok etmek. “Özellikle Tekirdağ siluetinin dış görünüşünü bozuyor” dedi.
‘PROJE İPTAL EDİLMELİ VE KAMUYA ALAN OLUŞTURULMALI’
Projenin Tekirdağ çevre planına aykırı olduğunu belirten Cemal Polat, “Yine Trakya jeolojik olarak 1. derece deprem riski bölgesinde olduğundan söz konusu bölgedeki bu proje önemli bir risk oluşturmaktadır. Bölgedeki risk yaratacağı aksilikler büyük bir felakete yol açabilir.Kentsel yaşam alanı “Şehrin içindeki bu proje iptal edilerek şehir halkının kullanabileceği sağlıklı bir yaşam alanına dönüştürülmelidir” dedi.