Ramazan’da aralıklı beslenme vücuda gençlik getiriyor
Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği (AID) İmmünoloji Çalışması Küme Lideri Prof. yemek yemenin ücretsiz olduğu saatler.
Dernek tarafından yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Gültekin, “intermittent fasting” diyeti ile ilgili yapılan çalışmaların ardından orucun sağlığa yararlı etkilerinin oldukça netleştiğini belirtti.
14-16 saat arası yemek verildiğinde antioksidan savunma sistemlerinin devreye girdiğini anlatan Gültekin, uzun süreli açlıkla birlikte hücrelerde DNA onarımının başladığını ve vücudun hasarlı hücreleri temizleme yolu olan otofajinin başladığını söyledi. yeni ve sağlıklı hücrelerin elde edilmesi gerçekleşir.
Gültekin, yemeğe verilen bu ortamın yanlış katlanmış veya kümelenmiş proteinlerin parçalanmasında, zarar görmüş organellerin temizlenmesinde ve hücre içi patojenlerin yok edilmesinde değerli bir rol oynadığını belirtti. Yağ hücrelerinin parçalanması sonucu ortaya çıkan keton cisimleri, beynimizin ve vücudumuzun yaşlanmasını geciktirerek metabolizmanın aktif çalışmasında önemli rol oynar. değerlendirmesini yaptı.
“Vücudumuzun yıllık bakımı yapılıyor”
Gültekin, uzun süre aç kalmanın Alzheimer ve Parkinson hastalarının şikayetlerini de kısmen iyileştirdiğini söyledi.
“Bu durum obezite, romatizmal hastalıklar ve kanser riskini de azaltıyor. Kemoterapi alan hastalarda bu şekilde beslenmenin tedaviye daha iyi yanıt verdiği gösterildi. Ramazan ayının getirdiği aralıklı beslenme ritüeli, kasları onararak vücuda gençlik ve sağlık kazandırıyor.” yemek yenen boş saatlerde yeterli sıvı alınması koşuluyla hücrelere zarar verir.En önemlisi de bağışıklık sistemimiz bundan faydalanarak vücudumuzun yıllık bakımını yapar.”
Gültekin, uzun süre oruç tutulmasına bağlı olarak yağ yakımının arttığını, bu oruç sırasında kan şekerinin düzenlenmesi, gerginliğe karşı direnç ve iltihabın baskılanmasının gerçekleştiğini ve sağlığa büyük katkı sağladığını ifade etti.
Açlık sırasında metabolik olarak zarar gören moleküllerin onarıldığını veya yok edildiğini ifade eden Gültekin, “Bağışıklık sistemimiz bu uygun ortamda ‘onarım zamanı’ diyerek çalışmaya başlar ve beslenme sonrasında vücudumuzda oluşan serbest radikallerin zararlarını gidermeye başlar. .Tamir işlemi için zaman bulamıyor ve olamıyor.” terimleri kullandı.
Kanda yüksek şeker bulunmasının doğal bağışıklık hücrelerinin hareketini yavaşlattığını kaydeden Gültekin, orucun kan şekerini düzenleme, tansiyonu kontrol etme ve karın bölgesindeki yağlanmayı azaltmada da olumlu etkileri olduğunu anlattı.