YKS tercih döneminde uzman tavsiyesi
Yüksek Öğrenim Kurumları Sınav (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından 27 Temmuz’da öğrenci tercih işlemleri başladı. Beykoz Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Adaylar listelerini üç aşamada tamamlayabilirler. “İkincisi, yakın sıralarda yer alan programları gruplandırmalıdırlar. Üçüncüsü, eğer yerleşmek istiyorlarsa, yerleştirildiklerinden emin olmak için kendi sıralamalarından daha düşük bir sıralama yazmalılar.”
Yüksek Öğrenim Kurumları Sınav (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler için tercih transferi başladı. 27 Temmuz’da başlayan tercih dönemi 8 Ağustos’ta sona erecek. Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, tercih yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayarak Beykoz Üniversitesi’ni tercih edecek öğrencilere üniversite hakkında bilgi verdi.
“REKOR ADAYLAR BAŞVURDU”
Beykoz Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. sınava başvurdu. Bu adaylardan 3 milyona yakını sınava girdi. Önlisans ve lisans programlarındaki kontenjan sayısı toplam 853 bin. Açık öğretim programları ve uzaktan öğretimi de dahil edersek 1 milyonun üzerinde kontenjan var.”
“ÇEVRE BASKISI OLMADAN KENDİ İSTEKLERİNE GÖRE TERCİHLERİNİ YAPIYORLAR”
Öğrencilerin seçecekleri mesleğin değerli olduğunu belirten Prof. olabilecekleri, sevebilecekleri, yapabilecekleri ve yaparken keyif alabilecekleri meslekleri seçin. Maalesef Türkiye’de çevre ve aile baskısı bu konuda belirleyici olabiliyor. Bundan uzak durmak en kıymetli şeylerden biridir” dedi.
“YÜKSEK ARALIKTA İSTEDİKLERİ PROGRAMLARI TERCİH ETMELERİ ÇOK ÖNEMLİ”
Öğrencilerin doğru tercih yapmalarının çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Durman, “YKS bir sıralama sınavıdır. Önemli olan adayın puan türündeki sıralamasıdır. Bir bölüme yerleştirilebilmek için o bölümün kaçıncı yılda hangi sırada olduğuna ve o bölümün aldığı sıralamaya bakılarak buradan puan alınması yanlış olur.Adaylar, tercih listelerini yaptıkları en büyük hataya göre oluşturuyorlar. tercih listelerini hazırlarken yapılır.Kriter başarı sıralaması olmalıdır.Tercih listelerini oluştururken ilk adım başarı sırasını dikkate almak,ikinci adım ise istedikleri kısımları fiyatlandırmaktır.Tercih havuzu oluşturmak.Adaylar listelerini üç aşamada tamamlayabilirler.Birincisi başarı sırasına göre olmadığını düşündükleri ancak çok istenen bir kaç bölümü yazmalıdırlar.İkincisi birbirine yakın programları gruplandırmalılar.Üçüncüsü, isterlerse listelerini gruplandırmalıdırlar. kesin olarak yerleştirilmelerini sağlamak için kendi sıralamalarından daha düşük sıralamalar yazmaları gerekir. Burada söylemek istediğim, istedikleri programları en tepeden seçmeleri çok önemli.”
“ÖĞRENCİLERİMİZİ MESLEKİ HAYATA HAZIRLAYAN BİR EĞİTİM SİSTEMİMİZ VAR”
Beykoz Üniversitesi’ni tercih edecek öğrencilere üniversite hakkında bilgi veren Prof. Dr. Durman, şunları ekledi:
“Yükseköğretimde önemli deneyime sahip bir ekibiz. Bu nedenle üniversitemizin yeni kurulmuş olmasının avantajı, üniversitemizin güncel gelişmeler dikkate alınarak tasarlanmış ve kurulmuş olmasıdır. Bizi diğer üniversitelerden ayıran en değerli farkımız öğrencilerimizi profesyonel hayata hazırlayan bir eğitim sistemimiz var.İki temel ayağımız var ama 2 tanesini farklı olduğu için sizlere anlatmak istiyorum.Bir tanesi yakın işbirliği içinde eğitim-öğretim veriyoruz. İş dünyasından hocalarımız derslerimize katılmaktadırlar.Diğer yandan öğrencilerimiz programlarımızda en az 1 dönem staj dediğimiz iş yerinde uygulama yapmaktadırlar.+1, 3+1 eğitimleri ile modelinde öğrenciler o dönemde okula gelmiyor, tam ilgi duydukları bir iş yerinde staj yapıyorlar.Bunun inanılmaz faydasını görüyoruz.Öğrencilerimiz böylece iş dünyasını, okudukları branşı, sorunları görüyorlar. Daha fazla öğrenme fırsatı yaratıyorlar.”
“İŞVERENLER DE BU SÜREÇTE ÖĞRENCİLERİ BİLİR”
Okulun son döneminde 7+1, 3+1 modelinin uygulandığını ifade eden Prof. Öğrencilere bu süreçte destek olmak ve beğendikleri öğrencilere iş imkanı sunmak.Aslında kazan-kazan ilişkisine dayalı bir uygulamadır.İkincisi ise öğrencilerimizin o yıldan mezun olmalarını sağlayan Yetkinlik Geliştirme Programıdır. okula başlıyorlar.Mezun olana kadar üniversitemizin belirlediği yetkinliklerle ilgili öğrenme faaliyetlerine devam ediyorlar ve kurslar alıyorlar.Mezun olduklarında kendilerine bu tarafta sertifikalar veriyoruz.Aslında mezunların istihdam için gerekli niteliklere sahip mezunlar olmalarını sağlıyoruz. Üniversitemizde istihdam oranının çok yüksek olduğunu biliyoruz.Mezunlarımızın yaklaşık yüzde 90’ı mezun olur olmaz istihdam ediliyor.İşe alınıyorlar ya da girişimci olarak kendi işlerini kuruyorlar. Bu anlamda yüksek bir orana sahibiz” dedi.
“ERASMUS DIŞINDA AMERİKA VE KANADA’DA İKİLİ ANLAŞMALARIMIZ VAR”
Avrupa’daki üniversitelerle Erasmus anlaşmaları olduğunu belirten Prof. Amerika ve Kanada’da ikili anlaşmalarımız var bu nedenle öğrencilerimizin uluslararası bir ortamda kendilerini geliştirmeleri ve farklı kültürleri tanımaları son derece önemli” dedi.
“ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİNE SON DERECE ÖNEMLİYİZ”
Beykoz Üniversitesi, Üniversite Araştırma Laboratuvarı (UNIAR) tarafından gerçekleştirilen Türkiye Üniversiteler Memnuniyet Araştırması’nda (TÜMA 2023) 74 Vakıf Üniversitesi arasında 15. sırada yer aldı. Araştırma sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Durman, şunları ekledi:
“2018 yılından beri yapılan bir araştırmadır. Üniversitelerde öğrenci memnuniyetini ölçen bağımsız bir küme tarafından yürütülen ve katılımın oldukça yüksek olduğu bir araştırmadır. Üniversitemiz ilk kurulduğu günden beri öğrenci memnuniyetinin çok yüksek olduğu üniversiteler arasında yer almaktadır. Her yıl öğrenci memnuniyetini önemsiyoruz. Bunu araştırmalarda görüyoruz. Vakıf üniversiteleri arasında bu yıl 15. sırada yer aldık” dedi.
Beykoz Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman, aday öğrencilerin tercih ve tanıtım günleri düzenleyen üniversiteleri ziyaret ederek bilgi almalarının çok önemli olduğunu söyledi.
Beykoz Üniversitesi, 27 Temmuz – 8 Ağustos tarihleri arasındaki seçim döneminde haftanın her günü 09:00 – 18:30 saatleri arasında Kavacık Yerleşkemizde uzman tercih danışmanları ile adaylara destek vermektedir.